7-9 yaş aralığındaki üç grup çocukla bir sanat eğitmeni eşliğinde gerçekleştirilmiş olan resim çalışmalarında önce olumlu ve olumsuz duygular / haller ile ilgili birer ısınma resmi yapılmıştır. Ardından önce güvensiz hissettikleri ya da hoşlanmadıkları durumlarla ilgili, sonra güvende hissettikleri ve hoşlarına giden durum ve davranışlarla ilgili olmak üzere iki ana resim çalışması yapılmıştır. Suriyeli çocukların -Türkiyeli çocuklardan farklı olarak- olumlu / olumsuz ayrımını fazla gözetmedikleri, resimlerinde daha karma ifadelere yer verdikleri gözlenmektedir. Aşağıda, çocukların yaptıkları resimlerle ilgili açıklamaları da yer almaktadır. Projeye katılan çocuklardan bahsedilirken ya da atölye çıktıları gruplandırılırken kullanılan 'Suriyeli' ifadesinin bir ayrımcılık değil, bir farkındalık uyandırma amacı taşıdığını belirtmekte fayda görüyoruz.
6 YAŞ: “İki kafası olan bir oyuncak bebek. Öyle çizdim çünkü seviyorum. En altta yılan var. Çünkü yılandan korkuyorum. ”
12 YAŞ: “En üstte yılan var. Ayak çizdim. Ayağın ortasında kıvrılmış yılan var. Gözler, ağız var. Ayak çizdim, çünkü seviyorum.”
7 YAŞ: “Mutlu bebek.”
7 YAŞ: “Ortadaki çocuk. İki tarafındakiler polis. Çocuğu yakalamışlar. Çocuk bir şey yapmamış. Ama yine de hapse atacaklar. Hapse atınca onu bıçaklayacaklar ve öldürecekler. Kimsesi yok onu kurtaracak.”
6 YAŞ: “Güzel elbiselerini giymiş. Babasının evine gidiyor. Babası uzakta. Çünkü babası onu sevmiyor. Yanına gidince konuşacaklar.”
7 YAŞ: “Yağmur yağıyor. Polis arabası herkese bomba atıyor.”
7-9 YAŞ: “Bebek var. Yanında çadırı var ev gibi. Bebek balıkları yiyor.”
10 YAŞ: “Bebek balık yiyor.”
6 YAŞ: “Kız çok yemekten hasta olmuş. Ameliyat ediyorlar. Kedi, kalp, top var.”
10 YAŞ: “Kız çiçek tutmuş. Bunlar da balık ve ev.”
6 YAŞ: “Bebek çizdim. Etrafındakileri güzel olsun diye çizdim. Kobane şarkısını söylediği için üzgün.”
6 YAŞ: “Oyuncak bebek çizdim. Renkli çizgiler elbisesi. (Sol üst köşedeki) Çizgiler perde.”
6 YAŞ: “Üç ayağı kırılmış bir köpek var; hastalanmış. Bu çok ayaklı bir böcek. Yılan, çiçek, araba var.”
10 YAŞ: “Araba, top sevmiyorum. Evi seviyorum. Çünkü top oynarsam araba bana çarpacak. Evde oturursam çarpamaz.”
7-9 YAŞ: “Bebek balığı yiyecek.”
11 YAŞ: “Kedi, Kürdistan bayrağı, kalp, bebek, çiçek var.”
12 YAŞ: “Kız gül seviyor. Kalp var. Haç var. Onlar kafir işareti. O işareti sevmiyorum.”
11 YAŞ: “Genç kız var. Bir de yılan kız. Bu (sağdaki) kalp.”
12 YAŞ: “Balıkları seviyorum. O yüzden balık yaptım.”
12 YAŞ: “Bu abimin oğlu ve evi. Ne onu ne evini seviyorum.”
12 YAŞ: “Bebekler, çiçek, Kürdistan bayrağı var.”
12 YAŞ: “Güneşe benzeyen ve yanındaki büyük şekil yengeç. Kızak var. Yılan kadını yiyecek.”
11 YAŞ: “Ev, kedi, köpek, çiçek, kalp var.”
12 YAŞ: “Otobüs var. Ev var. Evde çocuklar var. Kadın eve kızını dövmeye gidiyor, çünkü kız kapıyı kilitlemiş.”
11 YAŞ: “Bir çocuk toma’ya taş atıyor. Duman tüten çadır var. Gemi var. Küçük polis arabaları var.”
7-9 YAŞ: “Evde benle arkadaşım oyun oynuyoruz. Kendini iyi hissediyorum. (Kendini iyi hissettiren şeyler ne?) Oyun oynamak.”
7-9 YAŞ: “Okulda ben ve arkadaşım birbirimizle oynuyoruz. Kendimi iyi hissediyorum. Çünkü oyun oynamak iyi bir şey.”
7-9 YAŞ: “Ben iki arkadaşımı aldım. Üç arkadaş gidiyoruz bir arkadaşımı almaya. Burada top var. Diyorum “haydi gel dışarı, top oynayalım.” Kendimi iyi hissediyorum. Oyun oynamak iyi hissettiriyor. Futbol sahasında oynuyoruz. Mahallede yok, okulun orada saha var.”
7-9 YAŞ: “Annem bana ve kardeşime vuruyor. Çok kötü hissediyoruz. Benim ve kardeşimin tartışmamaya ihtiyacımız var. Bizim bir tane tabletimiz var. Kardeşim sabahtan beri oynuyor. Ben ödevimi yaptıktan sonra ver diyorum, kardeşim vermiyor. Anneme söylüyorum. Annem de onu dövüyor. Sonra bana veriyor. Kardeşim yine ağlıyor. Annem de sonra ikimize vuruyor, tableti de kaldırıyor. (Neye ihtiyacın var burda? Ne yapılmasını tercih edersin dayak yerine? sorusuna cevap olarak) Bir daha öyle yapmamak, tableti bir saat bir saat oynamak. Annemin dayak atması beni kötü etkiliyor. Dövmesin. Desin ki ver, bir saat sen, bir saat o oynasın.”
7-9 YAŞ: “İki tane adam, ikisi de boks yapıyor. Boks kötü bir şey, çünkü evlerinizde yapmayın çünkü kemiklerinizi kırabilirsiniz.”
7-9 YAŞ: “Arkadaşımı çizecektim, zamanım kalmadı. Arkadaşımla futbol oynayacaktım. Burası onun evi, ben gidip çağıracaktım. Sonra da geziyoruz, hem futbol oynuyoruz, hem balık tutuyoruz. Bunları yerlerinde yapıyoruz. Oralara arabayla, taksiyle gidiyoruz. Bir tane büyük amcamız var, onun işi yok, biz onunla geziyoruz. (Yalnız neden gitmiyorsun?) Oradan belki bizi bir kişiler kaçırabilir. Çünkü benim dayıoğlum kaçırıldı. (Bu senin de başına gelir diye korkuyorsun, öyle mi?) Evet. (Bundan korkmaman için sence ne yapılmalı?) Dünyadaki kötü adamları çekmeliler. Çünkü dünyada bir sürü çocuk var.”
7-9 YAŞ: “Arkadaşları ona oyun oynatmadığı için o da üzülmüş. (Yalnız kalmış galiba çocuk. Neden oynatmamışlar? ) Çünkü çocuklar kısa o upuzun. (Öyle bir şey yapılabilir mi sence bir çocuğa? ) Evet bizim okulda oldu.”
7-9 YAŞ: “Bu kız bir yerde oynuyor taşa takılıp düşüyor. Bir köşeye gidip ağlıyor. Sonra annesi çağırıyor eve gidiyor. Annesi niye ağlıyorsun diyor. Kız da diyor ki düştüm taşa takıldım ondan ağlıyorum. Annesi bir şey olmaz geçer diyor annesi ona üzülüyor. (Burada bir şiddet var mı sence?) Çocuklar rahat oynasın, koşsun hakları yok bence taşları ortaya atmaya. (Çocukların oyun alanına ihtiyacı var değil mi taşın olmadığı çimenli bir yere, bunu sağlamak kimin görevi ? ) Belediyenin. ”
7-9 YAŞ: “Doğum günümmüş. Arkadaşlarım hediye almış sonra duvarları süslemişler. ”
7-9 YAŞ: “"Arkadaşım bana bir mektup yollamış. Bende onu açmak için çok heyecanlanıyorum. Sonra parti yapmaya karar veriyorum. (Nasıl bir parti bu? ) Arkadaşım ilk defa bana mektup göndermiş onun için.”
7-9 YAŞ: “Burası Hürriyet Bekir İlkokulu. Benim doğum günüm arkadaşlarımı çağırdım doğum günüme. Hikayesi de şöyle; bir gün bir çocuk varmış. Onun doğum günü varmış doğum gününü okulda yapmak istiyormuş. Doğum gününü yapmış ve mutlu geçirmiş. (Okulda doğum günü kutlayabiliyor musunuz? ) Evet, benim arkadaşım kutladı. (Bu ara sıra yapılan bir şey değil mi? ) Evet. (Peki neden özel olarak sizi mutlu ediyor okulda doğum günü kutlamak?) Çünkü evde kutladığımız zaman çoğu kişi gelmiyor ama okula gittiğinde sınıfta kutladığımızda 30 kişi oluyor.(Eve niye çok kişi gelmiyor? ) Çünkü anlaşılmıyor nerde olduğu.
7-9 YAŞ: “Annemle evdeyim anne beni parka götür diyorum ilk defa gidiyorum park çok güzel. (Parka gittiğin zaman oyun oynayacak bir yer olduğu zaman kendini mutlu mu hissediyorsun? ) Evet.”
7-9 YAŞ: “ Kızın doğum günü olmuş. Arkadaşları parti yapmaya gelmiş. Süslemeler asmışlar yukarıya. Hediyelerini vermişler. Sonra da arkadaşları mutlu olmuş.”
7-9 YAŞ: “Burada çocuk dışarı çıkmış bakıyor arkadaşları ona doğum günü hazırlıyor.”
7-9 YAŞ: “ Hoca çocuğu dövüyor. Diğer çocuk da yürüyor arkasına bakıp gülüyor. (burada iki tane mi kötü şey var?) evet. Hoca çocuğu dövüyor ve diğeri gülüyor. ”
7-9 YAŞ: “Bir çocuk diğer çocuğu dövüyor diğeri de onu suya atıyor.”
7-9 YAŞ: “Ev orada duran çocuğun evi, Suriyeli çocuğun evinin önünden geçmesini istemiyor. Arkadaşlarını çağırıyor dört kişi Suriyeli çocuğu dövüyor. Çocuk dövün dövün diyor. Sonra babası geliyor dövmeyin böyle bir hakkınız yok diyor. Diğerleri de o niye bizim evin önüne geliyor diyor. Babası da demiş ki böyle bir hakkınız yok herkes istediği yerden geçebilir. (Sence hangi taraf haklı burada? ) Suriyeli çocuk ve babası haklı. (Peki böyle şeyler görüyor musun? ) Büyük bir çocuk küçük bir çocuğun karnına vurdu ağladı. (Sadece Suriyeli olduğu için mi dövüyorlar? ) yani onlar da Suriyeli olduğunda biz de onları dövsek hoşlarına gitmez. O ona vuramaz çünkü böyle hakları yok.”
7-9 YAŞ: “Çocuk güneşli havada uçurtmasını uçurmaya gidiyor. Çocuğun uçurtması koptuğu için ağlayarak evine gidiyor. (Peki burada bir talihsizlik mi var bir şiddet mi var sence?) Talihsizlik çünkü rüzgar çok olmadığı için güneş yüzünden oluyor.”
7-9 YAŞ: “Çocuk taşın yanına düşüyor diğer çocuk da düşüyor. İkisi de birbirine üzülüyor. Taşa takılıp o ona üzülüyor o ona üzülüyor. (Burada bir şiddet var mı? ) Evet var. Taşların bir kenarda olması gerekiyor. Bir yere toplarlarsa onları yerde hiç taş kalmaz. (Aslında belediyenin taşları toplaması gerekiyor değil mi? ) Evet bizim orası taş toprak. (Yani yolların daha iyi mi olmasını istiyorsun?) Evet.”
7-9 YAŞ: “Okul var, okuldan çıkmışlar. Bir çocuk gelmiş başka bir çocukla çarpışmış. Öbür öğrenci yanındakini dövmüş. (Seni üzen şeyler neler burada anlatır mısın? ) Kavga ediyorlar diğeri de çok üzülüyor neden kavga ediyorlar diye. Hem çocuklar birbirlerini dövüyor hem de bir öğretmen gelip çocukları dövüyor.”
7-9 YAŞ: “Burada insanları öldürüyorlar, bir adam var elinde silah var diğer adamı öldürmüş. Sonra diğeri keşke insanları öldürmeseler beni de öldürmeseler diyor. Binadakiler herkes ışıkları kapatmış. (Neden peki ? ) Hırsızlar onları görmesin diye. (Diğeri kim peki? ) O da dışarıya çıkmış hazırlanıp diğer vurulan adamı görmüş keşke kimse ölmese demiş. Bir de bu kızın kalbi çok hızlı atıyor. (Heyecanlanmış mı peki? ) Evet. (Peki bu kız niye öldürüleceğini düşündü? ) Çünkü bu adamda silah var belki onu görüp öldürebilirdi. Bir de adamın insanları öldürmeye hakkı yok.”
7-9 YAŞ: “Üç kız okuldalarmış söz vermişler kızlardan birinin evine gideceklermiş ip oynayacaklarmış. Mavi olan ip oynamak istemiyormuş saklambaç oynamak istiyormuş. Onlar da sen söz verdin demişler. Hikayesi de var: Mutluluk nedir? Mutluluk demek eğlenmek, oyun oynamak işte dünyada ne varsa. Mesela aşağıdaki çocuklar ip atlama oyunu oynuyorlar. Sevdiği oyunlar bunlar. Mutlu olmak insanları güzelleştirir. Mavi olan kız ip atlamak istemediği halde arkadaşlarına söz verdiği için ip atlıyor. Çünkü verdiği sözü tutmazsa arkadaşlarının kalbi kırılır.”
7-9 YAŞ: “Ben burada güzel mutluyum. (Peki sence çocukların mutlu olmak için neye ihtiyacı var? ) arkadaşlarının yanındayken onları kovmuyorsa, küfür etmiyorsa iyi bir yerde olur.”
7-9 YAŞ: “ Burası okul ve burada benim bir arkadaşımın doğum günü. Partiyi okulda düzenliyoruz bahçede. Kek falan getirmişiz. Balon tutmuşlar benim arkadaşlarım balonu bırakmışlar kuşlar etrafını sarmış.(Sende doğum günü kutlamaktan hoşlanıyorsun yani ?) Evet. (Doğum günü kutlamak ne demek ? ) İnsan mutlu oluyor, yeni yaşına giriyor, seviniyor, arkadaşlarının doğum gününe gelmesine,onlarla pasta yemesine, eğlenmesine.”
7-9 YAŞ: “Biri birini kaçıyor sonra ormana götürüyor. Elini kesiyor elinde de bıçak var zaten. Hiç kimse farketmiyor. Biri geliyor bakıyor kadının eli kesilmiş kadının kolu yokmuş artık. (Nereden geldi bu aklına?) dizilerden, korku filmlerinden.”
7-9 YAŞ: “Ben sınıftayım öğretmenimiz tahtada yazı yazıyor. Bizde yazıyoruz öğretmen de orda anlatıyor. Ben hiç sesi sevmem sessiz sakin bir sınıf çizdim oraya.”
7-9 YAŞ: “Bir ev varmış adamlar gelip eve saldırmış ama eve bir şey olmamış. Evin içinde silahlar varmış. Adamlar diğer adamlara saldırmış adamlar ölmüş.”
7-9 YAŞ: “Sınıfta zil çalmış akşam eve gidiyoruz. Benzincinin ordayız elma ağacı görüyoruz. Arkadaşımla beraber elma almaya çalışıyoruz. Arkadaşımın annesi çağırmış, arkadaşı da demiş ki gel gidelim eve akşam olmuş ödevlerini unutmuş. Yine akşam olmuş sonra elma ağacına yine gitmişler orda elma toplamışlar bolca. Birini bana birini kardeşine toplamış diğerleri de gelmemiş diğerlerine toplamayı unutmuş. Kahvecinin orada bir tane adam görmüş adam da onlara kızmış. Orada güvenlikler varmış ona saldırmış oradaki çocuklar da elma toplamaya çalışıyormuş. Güvenlikte köpeğini saldırtıyor onlarda kaçıyorlar.”
7-9 YAŞ: “Öğretmenin masası, sıralar oradaki de benim adım Ciguli.”
7-9 YAŞ: “Burası bakkal yanındaki de Süpermen. Süpermen birisini kurtarıyor o birisi de çığlık atmadan susuyor sonra evine gidiyor. (Kimi kurtarıyor?) Bir kadını. (Neyden kurtarıyor?) Kadını kaçırdıkları için.”
7-9 YAŞ: “Burada arkadaşım bana küfür ediyor. Bende seni anneme söyleyeceğim diyorum. Sonra o kaçıyor.”
7-9 YAŞ: “Sınıfta arkadaşlarım ben dövünce çok sinirleniyorum. Kapıyı karalıyorlar, camları karalıyorlar. Arkadaşımı dövüyorlar hocaya şikayet ediyorlar. Hoca da sıra dayağı çekiyor bazen bugün de öyle oldu.”
7-9 YAŞ: “Okula gidiyorduk okula geldikten sonra öğretmenimi çok kızdırdılar ve öğretmenim sıra dayağına çekti. (Hak etmiş miydiniz böyle bir şeyi?) Hayır hak etmedik. Ben hiç konuşmadım ama sonra herkes konuşmaya başladı sonra öğretmenim sıra dayağına çekti. (Diğerleri hak etti mi yani? ) evet hak ettiler. (Başkaları dayak yemeyi hak eder mi? ) Evet eder. (Ne zaman hak eder? ) Annelerini çok kızdırdıkları zaman.”
7-9 YAŞ: “Akşam olmuş babamla biz dayımlara gidiyoruz arabayla köprünün oradan geçiyoruz sonra dalgalar su atıyor. Havada bulutlar birleşmiş sonra biz eve dönüyoruz sonra orda bir tane taş gördük. ince ve yamuk yamuk orada bir tane tırmanma şeyi ve zıplama şeyi gördük. Sonra orada arkadaşımı tanıdım arkadaşımla birlikte gelmiştik.”
7-9 YAŞ: “Arkadaşım okulda benim bir şeyimi aldılar. Sonra biz müdüre söyledik ama çocuk itiraf etmedi. Biz çocuğu kovaladık. Annesine söyledik annesi bize inanmadı. Oradan çocuklar çıktı Suriyelilerdi. Biz bir şey yapmamıştık onlar Suriyelileri çağırmışlardı. Sonra Suriyeliler gelip bizi yakalıyorlardı. Sonra bize yumruk attılar.”
7-9 YAŞ: “Arabaya binip bir yere gidiyoruz. Babam köprüden geçiyordu sonra birden bir şey oldu ağzımı burnumu kapattım. Köprüden geçmek istemiyorum dedim nefes alamıyordum hadi gidelim dedim. Sonra bir yere gittik. Çok trafik vardı. Sonra yeşil ışık yandı geçtik oradan.”
7-9 YAŞ: “Adamlar var. Evin her tarafını kırıyorlar. Sonra evin pencerelerine renkli bir şeyler takıyorlar. (Niye bu adamlar evin her yerini kırıyorlar. ) Hırsızlar onlar çünkü. (Uçan şeyler neler? ) Balonlar.”
7-9 YAŞ: “Arkadaşlarım bahçede oynuyor beni bekliyor. Ben arkadaşıma bir sır vermiştim o başka arkadaşıma söyledi. Ben buna üzüldüm kırıldım o da gülmeye başladı.”
7-9 YAŞ: “Ben parkta top oynuyorum. Sonra savaş oldu. En son savaşta bütün dünyayı karaladılar. Sonra ben ve arkadaşım öldük.”
7-9 YAŞ: “Biz yağmurda top oynuyoruz. Zil çaldığında okula gidip ders yapıyoruz. Sonra sessizlik oyunu oynuyoruz. Hediye kazananlar gidiyor kendine bir şey alıyor. Bir tane çocuk yanımıza gelip yalandan siz konuştunuz diyor öğretmene de yalandan söylüyor öğretmen de siz yandınız diyor biz yapmadık diyoruz öğretmen inanmıyor okul bittiğinde eve gidiyoruz. Arkadaşlarımla top oynuyoruz, saklambaç oynuyoruz yağmur yağınca eve gidiyoruz. (Hoşuna giden kısım ne burada?) Hediye kısmı.”
7-9 YAŞ: “Hayalim bizim mahalleye gelip bütün arkadaşlarla birlikte olup diğer çocuklarla savaş yapmak. Silahlar atıyorduk uçaklarla da diğer arkadaşlarım bomba atıyorlar. Orası da bizim ev. Birisinin kolu yaralanmış eve gidiyormuş. Şuan evde iki kişi var kolunu iyileştiriyorlar. (Niye savaşmak istiyorsun) Hayalimde hiç böyle bir şey görmedim, gerçekte de olmadı. (Hoşuna giden şey ne senin burada?) Arkadaşlarımla birlikte olmak.”
7-9 YAŞ: “Ben okuldan geldim. Satranç turnuvasında madalya kazandım. Annemden izin aldım. Arkadaşımı çağırıp parka gidecektim. O benden önce gitmiş bende onu yanına gidip madalyamı gösterdim sonra biz oyun oynadık.”
7-9 YAŞ: “ ”
7-9 YAŞ: “ ”
7-9 YAŞ: “”
7-9 YAŞ: “”
7-9 YAŞ: “ ”
7-9 YAŞ: “ ”
7-9 YAŞ: “ ”
7-9 YAŞ: “ ”
7-9 YAŞ: “ ”
7-9 YAŞ: “ ”
7-9 YAŞ: “ ”
7-9 YAŞ: “ ”
7-9 YAŞ: “ ”
7-9 YAŞ: “ ”
7-9 YAŞ: “ ”
7-9 YAŞ: “ ”
7-9 YAŞ: “ ”
7-9 YAŞ: “ ”
7-9 YAŞ: “ ”
7-9 YAŞ: “ Benim palyaço olmuş halim ve mutluyken. ”
7-9 YAŞ: “Evim var bir de yalnız yaşamıyorum. (Kiminle yaşıyorsun peki ?) Annem, babam, kardeşlerim. (Bu kim peki? ) Bir adam. (Uzun boylu bir adam sanırım) Evet çünkü o 100 yaşında bir adam.”
7-9 YAŞ: “Benim en sevdiğim meyve kiraz, armut, elma ve çilek. (Bunlar meyveler burada insanlar var onlar kim ?) ”
7-9 YAŞ: “Ev var, bir adamın evi. Bu evin sahibi olan adam. (Bu nokta ne?) Bilmiyorum. (Ev neden siyah?) Unuttum.”
7-9 YAŞ: “Arabayla gidiyorduk, ormanda çadır kurmuştuk. Biz tek kurmuştuk birisi gelip yaptığımız çadırı bozmuştu. Biz onu görmüştük ama bize inanmıyorlardı. Bir tane arkadaşım yapmıştı siz yaptınız diyordu. Bizi suçladılar oraya bir tane kibrit attılar yandı.”
7-9 YAŞ: “Mutsuz bir palyaço.”
7-9 YAŞ: “Arkadaşlarım ile bir yere toplanıp daire olmuştuk. Sonra öğretmenim geldi. Sonra öğretmenim ortaya geldi şarkı söyledi bizde oturduk. (Bu üzgün bir an mı mutlu bir an mı?) Mutlu bir an.”
7-9 YAŞ: “Biz parka gitmiştik Enes ile birlikte orda ağaç vardı erik topluyorduk. Polis gelip köpeğini bizim üzerimize salıyordu. Sonra bir tane çocuk gelip bize yumruk atıyordu. Polisler diğer çocukların yanına katılıp bize vuruyorlardı o çocukları koruyorlardı. Biz onlardan kaçıyorduk onlar bizim peşimizdeydi. Yanımızda bir tane kız vardı o da bize küfür ediyordu.”
7-9 YAŞ:
7-9 YAŞ: “Bir ev var orada adamlar inşaat yapıyorlar. Bir güneş çıkmış.”
7-9 YAŞ: “Üzgün ve karalama”
7-9 YAŞ: “Üzgün biri.”
7-9 YAŞ: “İlkbaharda bir kız güneşe bakıyor. Güneş pırıl pırıl parladığı için kız da güneşe bakmak istiyor.”
7-9 YAŞ: “Bir yere gitmiştik. Arabalardan alalım dedik ama annem izin vermedi. Arabaların üzerinde 50, 12 tl yazıyordu. Onun yerine tabaklar aldı.”
7-9 YAŞ: “Arabayla gidiyorduk otoparklar vardı, oynamak istiyorduk eve gidiyorduk babama arabayı durdur dedim durdurmadı park yeri yok dedi bende arabayı bırakıp gidelim dedim o da hayır dedi ve hemen eve gittik. Bende üzüldüm.”
7-9 YAŞ: “Biz evdeyiz otlaklar ve çimenlikler var. Kardeşimle birlikte oynuyoruz kardeşim eve gidiyor ondan sonra bende balon uçuruyorum. Sonra kardeşimi çağırıyorum kardeşim gelmiyor evde yemek yiyor.”
7-9 YAŞ: “Çileği sevdiğim için çilek çizdim.”